0

Een vinyl vloer leggen? Hier moet je op letten!

Een vinyl vloer leggen? Hier moet je op letten!

Je oriƫnteert je al langer op een nieuwe vloer en hebt gekozen voor vinyl. Uitstekende keuze, want naast mooie dessins heeft vinyl een aantal praktische eigenschappen. Zo voelt het materiaal erg comfortabel, heeft het een geluiddempende werking, is de vloer krasbestendig en erg duurzaam. Om er slechts een paar te noemen. Maar nu je de vloer gekozen hebt, sta je meteen voor een volgende uitdaging: het leggen van je vinyl vloer. Veel mensen zien hier dan ook erg tegenop. Maar wat zijn precies de mogelijkheden en waar moet je op letten?

Een goede ondervloer voor je vinyl vloer

Om te beginnen vormt een goede ondervloer de basis wanneer je een vinyl vloer gaat leggen. Om een vinyl vloer namelijk zo mooi mogelijk te leggen, is een vlakke ondervloer vereist. Oneffenheden zullen anders zichtbaar worden in je vinyl. Een ondervloer is niet alleen nodig om het oppervlak onder de vloer te egaliseren, maar ook om deze te isoleren.

Heb je al een keuze gemaakt voor een dessin? Dan is de volgende stap om te kiezen voor een methode waarmee je de vinyl vloer gaat leggen. Een vinyl vloer kun je namelijk op meerdere manieren leggen: dryback, met losse tegels en stroken of met een handig clicksysteem.

Losse vinyltegels en -stroken leggen

Tegels en stroken kunnen los worden geplaatst en worden enkel met fixeerlijm vastgezet. Deze vinyl vloer is daarom eenvoudig en snel te leggen en ook weer makkelijk te verwijderen. Een tweede voordeel van tegels en stroken is dat ze makkelijk op maat te snijden zijn. Begin met het leggen van de tegels in het midden van de kamer en werk naar een hoek toe. Om te controleren of de tegels en stroken op de juiste plaats liggen, kun je ze eerst los leggen voordat je ze verlijmt. Novilon is een goed voorbeeld van een vloer in talloze mooie dessins die je kunt leggen in tegels en stroken.

Een dryback vinyl vloer leggen

Een andere optie is de dryback vinyl vloer. Dit zijn volledig verlijmde stroken of tegels die direct op de ondervloer worden gelijmd. Wil je op deze manier je vinyl vloer leggen, dan ben je verzekerd van het beste resultaat.

Vinyl click vloer

Het voordeel van een vinyl click vloer is dat hij ontzettend eenvoudig te plaatsen is. Wanneer je deze vloer gaat leggen heb je namelijk geen lijm nodig. De click vloer is ideaal wanneer je de vloer niet direct op de ondervloer mag plaatsen. Een voorbeeld van een vinyl click vloer is de Allura Click. Met deze vloer combineer je het gemak van een click vloer met het comfort van vinyl.

Naast het kiezen van een passend dessin zijn een egale ondervloer en de juiste legmethode dus erg belangrijk wanneer je een vinyl vloer gaat leggen. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste vloer? Of laat je het leggen van de vloer toch liever over aan een professional? Neem dan contact met ons op.

Geplaatst op 05/09/2017 door LoveLife Forbo