Viltpuzzel voor vloer of wand

Naast zijn vaste baan als lithograaf en kleurenspecialist bij een drukkerij, geeft Alex Feenstra zichzelf graag ontwerpuitdagingen. En zo kan het gebeuren dat er vanuit zo'n uitdaging, al puzzelend met ritmes, maatverhoudingen en herhalingen, een product voortkomt, geïnspireerd op een A4'tje. Qvilt. Feenstra: "De naam is gebaseerd op de quilt, een kleed van talloze kleine aan elkaar gezette lapjes, maar dan met de V van vilt als tweede letter."
Qvilt is een vloer- en/of wandkleed wat bestaat uit losse elementen van wolvilt, die door hun specifieke vorm in elkaar grijpen en zo een groter geheel vormen. Omdat het een modulair systeem is, zijn er bijna geen grenzen aan vorm en grootte van het kleed. "Het is een soort puzzel die zo goed uitkwam, dat ik bijna niet kon geloven dat het nog niet eerder bedacht was." vertelt Feenstra enthousiast. Inmiddels heeft hij drie series ontwikkeld met dezelfde grondvorm. De Pure, gemaakt van honderd procent wol van Australische en Nieuw-Zeelandse schapen. Feenstra, "Door verschillend gekleurde elementen te combineren, kan ik er pixel-achtige patronen mee vormen." Daarnaast is er de extra stevige Tough serie, in natuurlijke kleuren van wol van Oostenrijkse schapen, versterkt met polyester. De derde serie kreeg de naam Rugged, ruige, donkergrijze viltelementen van wol uit onder andere India, die een dik en zacht tapijt vormen.

Inmiddels zijn de eerste kleden verkocht en staat de officiële launch gepland in de Dutch Design Week van 21 tot 29 oktober in Eindhoven. Nieuwsgierig? Kom langs! Daar kun je uitgebreid kijken, voelen en testen wat Qvilt is. En de maker ontmoeten, hij kijkt er nu al naaruit! qvilt.nl

Geplaatst op 08/10/2017 door Anne Marie van Lieshout