Zorg voor je plant en je plant zorgt voor licht

Als mensen de bladeren van de plant aanraken en vervolgens het licht gaat branden, valt hun mond vaak letterlijk open, en dat is precies wat Ermi van Oers, de maker van de Living Light voor ogen had. Met het sprookjesachtige licht wil ze laten zien hoe planten deel kunnen uitmaken van ons energiesysteem.

"Ik was tijdens mijn studie voor productontwerper bezig met bio design, de kruisbestuiving tussen mens en technologie, wetenschap en creativiteit, en kwam erachter dat er allerlei afvalstromen om ons heen zijn waar we van alles mee kunnen. De natuur heeft heel veel kracht in zich, die wij als mens nog moeten ontdekken." Een van die afvalstromen is te vinden in de aarde waarin planten geworteld zijn. Planten geven organische afvalstoffen af die door bacteriën worden opgegeten en daarbij komen elektronen vrij. Een accuutje kan de elektronen opvangen en omzetten in energie, in dit geval in licht.

Om het principe verder uit te werken had van Oers wetenschappers nodig, die ze vond in Plant-e, een spin-off bedrijf vanuit de Universiteit Wageningen. "Samen brengen we de technologie naar buiten, naar het dagelijks leven. Het is geweldig om te zien dat mensen zich realiseren dat hoe beter ze voor de plant zorgen, hoe meer licht de plant geeft." Inmiddels is de Living Light zover doorontwikkeld dat je een pre-order kunt doen via de website. Wil je de lamp eerst in levende lijve zien, dan kan dat op de Dutch Design Week van 21 tot 29 oktober in Eindhoven waar dit groene wonder wordt gepresenteerd.

www.livinglight.info

Geplaatst op 08/11/2017 door Anne Marie van Lieshout